giovedì, febbraio 26, 2009

Psihosexologie


Ce este psihosexologia?

Psihosexologia este o ramura a psihoterapiei care se ocupa de problematica disfunctiilor sexuale si celor conexe acestora.
Ca ramura a psihoterapiei ea este o forma de psihoterapie integrativa prin varietatea tehnicilor terapeutice implicate si a conceptualizarii.
Constituita mult mai recent din punct de vedere istoric decat alte discipline, psihosexologia este o stiinta medico-psihologica.
Psihosexologia este o disciplina integrativa nu numai din punct de vedere strict psihoterapeutic, ci si istoric, fiind fundamentata pe baze etnologice, morale, pedagogice, psihologice, medicale si psihoterapeutice.


Care sunt ramurile psihosexologiei?

Psihosexologia se imparte la randul ei in mai multe sub-ramuri, printre care:
- studiul sexualitatii normale
- patologia psihosexuala
- psihoigiena sexualitatii
- psihosexologia de cuplu
- psihoterapia psihosexologica sau psihoterapia sexuala, in tarile anglo-saxone cunoscuta sub denumirea de „sex therapy”.


Psihoterapia psihosexuala

In timp ce in alte parti ale lumii psihosexologia, respectiv psihoterapia psihosexuala, este o ramura psihoterapeutica aparte, cu o formare in domeniu pentru psihoterapeuti, in tara noastra ea este relativ noua si inca ne-acreditata ca scoala terapeutica de sine-statatoare.

Cursul organizat de Sistem Psi este destinat studentilor si absolventilor de psihologie, medicine, asistenta-sociala, psiho-pedagogie.

Formatorii:

Dr. Crsitian P. Coman, cercetator stiintific , Vargha Jeno-Laszlo, psihoterapeut, formator, supervizor acreditat FRP, Vicepresedinte - Asociatia Romana de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana; Szabo Krisztina-Gabriella - psihoterapeut, formator, supervizor acreditat FRP.

Din tematica:

  • Atitudini fata de sexualitate
  • Probleme ale relatiei de cuplu
  • Stima de sine si sexualitatea

Abordarea problemelor de dinamica sexuala:

- chestionarul Yaffe-Fenwich
- examinarea diferentiata a problemelor sexuale


Terapia tulburarilor sexuale:

- dorinta sexuala inhibata
- anorgastmie
- dispareunie / vaginism
- tulburari ale erectiei
- ejaculare precoce

Nessun commento:

Posta un commento