venerdì, febbraio 06, 2009

Tulburari din spectrul anxietatii

Anxietatea este o emotie normala, pe care o traieste oricine in anumite momente. Simptomele anxietatii pot fi psihologice, somatice si mixte. Interventia devine necesara atunci cand simptomele devin dizabilitante.

In spectrul general al tulburarilor anxioase exista cateva tulburari specifice, fiecare cu propriile simptome caracteristice. Tulburarile anxioase pot sa apara in mod de sine statator, pot constitui o parte a altor tulburari psihiatrice, pot fi o cosecinta a unei boli somatice, cum ar fi tirotoxicoza, sau pot fi induse de medicamente.

Comorbiditatea cu alte tulburari psihiatrice este foarte frecventa. Tulburarile din spectrul anxietatii tind sa fie cornice iar adeseori tratamentul nu are decat success partial.

Benzodiazepinele

Benzodiazepinele sunt un tratament simptomatologic rapid al starilor anxioase acute. Toate ghidurile si declaratiile prin consens recomanda ca acest grup de medicamente sa nu fie utilizat decat in tratamentul anxietatii severe, dizabilitante sau care supune individual unei suferinte extreme.

Datortita potentialului lor de a cauza dependenta somatica si simptome de sevraj, aceste medicamente trebuie folosite in cea mai mica doza eficienta si pentru cel mai scurt timp (maximum 4 saptamani), perioada in care se organizeaza strategiile terapeutice pe termen mediu sau/si lung. In cazul majoritatii pacientilor aceste recomandari sunt logice si trebuie respectate.

Un foarte mic numar de pacienti cu anxietate sever diazabilitanta pot sa beneficieze de tratamentul pe termen lung cu o benzodiazepine, iar acestor pacienti nu trebuie sa le fie refuzat tratamentul.

Doza SSRI si durata tratamentului

Atunci cand sunt utilizate in tratamentul tulburarii anxioase generalizate in (GAD), SSRI trebuie prescrise initial la o jumatate din doza initiala obisnuita din tratamentul depresiei iar doza trebuie crescuta treptat pana in momentul normal de dozaj antidepresiv, in functie de toleranta ( la instituirea tratamentului se poate constata inrautatirea initiala a anxietatii).

Raspunsul se manifesta de obicei pe parcursul a 6 saptamani. Durata optima a tratamentului nu a fost determinata, dar ar trebuie sa fie de cel putin 6 luni. Tratamentul efficient al GAD poate preveni dezvoltarea depresiei majore. In tratamentul tulburarii prin panica trebuie sa se utilizeze aceeasi doza initiala si aceeasi crestere a dozelor ca in cazul GAD.

Cel mai bun echilibru intre eficinete si efectele secundare este dat de dozele din extremea inferioara a domeniului de dozaj antidepresiv al clomipraminei, citalopramului si sertralinei in timp ce in cazul paroxetineipot fi necesare doze mai mari (40 mg si peste).

Atunci cand dozele standard nu dau rezultate pot fi eficinete dozele mai mari. Debutul actiunii poate sa necesite 6 saptamani. Durata optima a tratamentului este necunoscuta, dar ar trebuii sa fie de cel putin 8 luni, unii autori recomandad pana la 18 luni. Dupa incetarea medicatiei mai putin de 50% dintre pacienti au probabilitatea de a-si mentine starea buna.

Dozele initiale mai reduse sunt necesare sin in tulburarea de stress post-traumatic (PTSD), pentru efect complet fiind necesare adeseori doze mari ( de exemplu fluoxetina 60 mg). De obicei raspunsul se constata in interiorul a 8 saptamani dar poate sa necesite pana la 12 saptamani.

Tratamentul trebuie continuat cel putin 6 luni ( in momentul respecitv rata de recadere sub tratamentul active este 5%, in comparattie cu 26% la cei care au trecut la placebo dupa tratamentul acut si probabil, timp mai indelungat.

Cu toata ca dozele de SSRI aprobate pentru tratamentul tulburarii obsesiv compulsive (OCD) sunt mai mari decat cele aprobate in tratamentul depresiei ( de exemplu fluoxetina 60mg, paroxetina 40-60 mg), pot fi eficinete si doze mai mici ( dozele antidepresive tandard), in special in tratamentul de intretinere.

Raspunsul initial este mai lent ca in depresie ( poate sa necesite 10-12 saptamani). Rata de recadere a celor care continua tratamentul timp de 2 ani este o jumatatae din rata celor care inceteaza tratamentul dupa un raspuns initial ( 25-40 % vs. 80%).

Dozele initiale antidepresive standard sunt bine tolerate in fobia sociala, iar cresterea treptata a dozelor poate fi benefice pentru unii pacienti dar nu este intotdeauna necesara. Raspunsul se constata de obicei in 8 saptamani iar tratamentul trebuie cntinuat timp de cel putin un an si, probabil, mai mult.

SSRI nu trebuie intrerupte brusc, dat fiind ca pacientii cu tulburari din spectrul anxietatii sunt sensibili in mod special la simptomele de discontinuare. Doza trebuie scazuta treptat in functie de toleranta, pe parcrusul catorva saptamani sau luni.

Nessun commento:

Posta un commento